divendres, 29 de setembre del 2017

Comunicat del 28 de setembre de 2017



L’actual President de la Escuela Lacaniana de Psicoanálisis (ELP) va indicar-me en reunió del 25 de setembre que li semblava millor que “Rel i Llamp” no tingués existència al costat de la Xarxa Zadig-España.

La indicació d’un president de l’ELP em sembla prou important —malgrat que la xarxa Zadig no s’ha de confondre amb l’Escola mateixa que li dóna suport— i he d’entendre que és un parer que haurà valorat i compartit amb el seu Consell.

Venen temps decisius per l’Escola i l’AMP amb la preparació del XI Congrés de l’AMP del mes d’Abril 2018 que es realitzarà a la ciutat de Barcelona. Cal ara que ajuntem totes les forces possibles en la seva bona preparació i en el seu èxit.

Així que “Rel i Llamp” posa en suspens de moment les seves convocatòries, les seves reunions, les seves publicacions, les seves activitats previstes.

No és un pas enrere, és només “un pas... al congelador”, per dir-ho així.

Adjunto, per fer-ho entendre, el text de presentació del butlletí electrònic que estava previst per seguir el debat.


Cordialment,

Miquel Bassols



Comunicat compartit pels altres membres del “Grup Impulsor de Rel i Llamp”: Anna Aromí, Neus Carbonell, Xavier Esqué.





Debat Catalunya
Rel i Llamp

                                                                        
Després de les dues reunions de Rel i Llamp abans de l’estiu, obrim amb aquesta edició electrònica Debat Catalunya, un espai de discussió amb textos, articles i referències sobre el símptoma Catalunya en l’actualitat.
Per si algú tenia dubtes, “Rel i Llamp – Grup Impulsor” no defensa cap posició de partit que promogui la independència o la secessió de Catalunya. Calia dir-ho? Ni defensa tampoc cap posició unionista o autonomista, ni tan sols la posició d’un federalisme que encara caldria saber definir en l’Estat espanyol. No ha estat aquesta ni ha de ser la seva funció, precisament perquè ha considerat d’entrada que el seu objecte és la conversa sobre el que hem anomenat “el símptoma Catalunya”, símptoma en el que participem tots i cada un d’una manera o altra, símptoma també de cada una d’aquestes posicions polítiques, encarnades per diversos partits. Sembla que l’expressió ha fet fortuna. Ja hi ha qui parla del “símptoma Espanya” i ens semblaria una bona manera d’abordar el tema si s’entén el terme “símptoma“ des de la perspectiva clarament analítica: no com un trastorn que cal esborrar del mapa amb qualsevol ideal higienista —sempre repressiu finalment— sinó com un missatge que cal desxifrar, un intent de solució davant d’un real que no coincideix mai amb el que se’ns dóna a veure com la realitat política o social. Saber llegir avui el símptoma que Catalunya encarna en la realitat política i social de les Espanyes —n’hi ha més d’una, com de Catalunyes d’altra banda— és tanmateix necessari per orientar-nos amb el discurs analític i mirar de tracta-lo de la bona manera.
Pel fet mateix que la psicoanàlisi no concep el símptoma com un trastorn que cal esborrar del mapa, “Rel i Llamp” s’ha declarat també d’entrada defensor radical dels drets civils, de la llibertat de la paraula i de pensament que precisament avui, —ho dubte algú encara?— s’estan vulnerant de manera repetida i injustificable aquests dies a Catalunya i, doncs, també a la resta de l’Estat espanyol. I aquesta, sí, és una declaració política que respon a uns mínims que la Xarxa Zadig, impulsada per Jacques-Alain Miller a nivell internacional, ha fet seus també d’entrada: “zero abjection demotratic International group” diu la seva insígnia. I aquesta és una presa de partit, més enllà de qualsevol posició partidista que, tanmateix, cadascú pot tenir i defensar personalment però que no ha de contaminar el debat entre els participants a la Xarxa Zadig.
Debat Catalunya anirà publicant les aportacions, textos i referències, que els participants en la xarxa Rel i Llamp vagin produint en aquest espai ara obert, tan necessari com conseqüent amb la psicoanàlisi d’orientació lacaniana.
Debat Catalunya durarà fins que duri el debat. I amb les llengües que siguin.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Rel i Llamp - octubre 2018

16/10/2018 —  Carta Aberta da Escola Brasileira de Psicanálise em defesa da Democracia. —  Les discours qui tuent. Forum Zadig en Belgiqu...